Η Επιτροπή αποδίδει μεγάλη σημασία στην προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων των ατόμων που ανήκουν σε μειονότητες και της αρχής του αυτοπροσδιορισμού, και παρακολουθεί στενά την εδραίωση των δικαιωμάτων αυτών στο πλαίσιο της διαδικασίας ένταξης της Αλβανίας στην Ε.Έ..
Στην οικεία Έκθεση του 2024 για την Αλβανία[1], η Επιτροπή ζήτησε να θεσπιστεί εκτελεστική νομοθεσία, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα του ελεύθερου αυτοπροσδιορισμού των εθνικών μειονοτήτων και της χρήσης μειονοτικών γλωσσών, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.
Η Επιτροπή σημείωσε την έκδοση, τον Δεκέμβριο του 2024, τριών Κανονισμών σχετικά με τον ελεύθερο αυτοπροσδιορισμό και τη χρήση των γλωσσών των ατόμων που ανήκουν σε μειονότητες. Ζητήθηκε η γνώμη των σχετικών ενδιαφερόμενων μερών και εμπειρογνωμόνων του Συμβουλίου της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένων εμπειρογνωμόνων της Συμβουλευτικής Επιτροπής της Σύμβασης-Πλαισίου για τις εθνικές μειονότητες, οι οποίοι αξιολόγησαν τα σχέδια Κανονισμών ως συμβατά με τα Ευρωπαϊκά πρότυπα.
Η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί την εφαρμογή του νομικού πλαισίου σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά πρότυπα και την αρχή του αυτοπροσδιορισμού, στο πλαίσιο των δεσμεύσεων προσχώρησης της Αλβανίας[2] μαζί με άλλους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένου του Συμβουλίου της Ευρώπης.
[1]https://enlargement.ec.europa.eu/document/download/a8eec3f9-b2ec-4cb1-8748-9058854dbc68_en?filename=Albania%20Report%202024.pdf
[2] Κοινή θέση της ΕΕ για την ομάδα κεφαλαίων 1 — Θεμελιώδη πεδία, https://data.consilium.europa.eu/doc/document/AD-18-2024-INIT/el/pdf