Σύμφωνα με το άρθρο 7 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 389/2006 του Συμβουλίου[1], η Επιτροπή μεριμνά, ώστε, κατά την εφαρμογή των δράσεων που χρηματοδοτούνται δυνάμει του Κανονισμού, να γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα των φυσικών και νομικών προσώπων, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας. Για τον σκοπό αυτό, η Επιτροπή διαβουλεύεται συστηματικά με τις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, ώστε να αποφευχθεί η παραβίαση δικαιωμάτων ιδιοκτησίας από τέτοιου είδους δράσεις.

Πέραν του πεδίου εφαρμογής του εν λόγω Κανονισμού, η Επιτροπή δεν έχει αρμοδιότητα να διασφαλίζει ότι, κατά τις συναλλαγές ακινήτων στις περιοχές που δεν τελούν υπό κυβερνητικό έλεγχο, γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα των ενδιαφερόμενων ιδιοκτητών, λόγω της αναστολής της εφαρμογής του κεκτημένου στις εν λόγω περιοχές, σύμφωνα με το Πρωτόκολλο 10 της Πράξης Προσχώρησης του 2003[2].

Η Επιτροπή είναι ενήμερη για τις αστικές υποθέσεις που εκδικάστηκαν σε δικαστήρια της Δημοκρατίας της Κύπρου κατά πολιτών της Ε.Έ. που συμμετείχαν σε παράνομες συναλλαγές ακινήτων και σε παράνομες δραστηριότητες αξιοποίησης ακινήτων στις περιοχές που δεν τελούν υπό τον αποτελεσματικό έλεγχο της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όλα τα δικαστήρια των Κρατών-Μελών υποχρεούνται να συμμορφώνονται με την Απόφαση του τμήματος μείζονος συνθέσεως στην Υπόθεση C-420/07, Αποστολίδης κατά Όραμς[3].

[1] https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/?uri=CELEX%3A32006R0389

[2] https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/ALL/?uri=CELEX%3A12003T%2FPRO%2F10

[3] https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/E-9-2023-000070-ASW_EL.html