https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/E-10-2024-002048-ASW_EL.html
Κοινή απάντηση της ύπατης εκπροσώπου/αντιπροέδρου κ. Kallas εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
20.12.2024Γραπτές ερωτήσεις
Η προώθηση και η προστασία της θρησκευτικής ελευθερίας και της ελευθερίας των πεποιθήσεων συνιστά υψηλή προτεραιότητα για τη δράση της ΕΕ στον τομέα των ανθρώπινων δικαιωμάτων, τόσο σε πολυμερή φόρουμ όσο και σε διμερείς σχέσεις με τρίτες χώρες. Ως έκφραση της δέσμευσης αυτής, η Επιτροπή διόρισε τον κ. Frans Van Daele το 2022 ως ειδικό απεσταλμένο για την προώθηση της θρησκευτικής ελευθερίας και της ελευθερίας των πεποιθήσεων εκτός της ΕΕ[1].
Η Επιτροπή και η ύπατη εκπρόσωπος/αντιπρόεδρος ανησυχούν βαθύτατα για τις διώξεις, τις διακρίσεις και τη βία σε βάρος ατόμων οποιασδήποτε θρησκείας ή πεποιθήσεων, ιδίως εκείνων που ανήκουν σε θρησκευτικές μειονότητες, είτε πρόκειται για χριστιανικές, εβραϊκές, μουσουλμανικές είτε για άλλες θρησκευτικές κοινότητες.
Για να ανταποκριθεί σε αυτές τις ανησυχίες, η ΕΕ εξακολουθεί να εφαρμόζει τις «Κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ για την προαγωγή και την προστασία της θρησκευτικής ελευθερίας και της ελευθερίας των πεποιθήσεων»[2] που ενέκρινε το Συμβούλιο το 2013.
Η Επιτροπή και η ύπατη εκπρόσωπος/αντιπρόεδρος μιλούν τακτικά δημοσίως για επιθέσεις ή διακρίσεις σε βάρος προσώπων, είτε πρόκειται για γυναίκες ή κορίτσια, άνδρες ή αγόρια, λόγω της θρησκείας ή των πεποιθήσεών τους, οπουδήποτε κι αν συμβαίνουν, ανεξάρτητα από το αν τα θύματα ανήκουν σε θρησκευτικές ομάδες της πλειονότητας ή μειονοτήτων ή δεν έχουν θρησκευτικές πεποιθήσεις.
Η θρησκευτική ελευθερία και η ελευθερία των πεποιθήσεων συζητούνται συχνά στο πλαίσιο των διαλόγων για τα ανθρώπινα δικαιώματα μεταξύ της ΕΕ και τρίτων χωρών. Ο ειδικός εντεταλμένος της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα δραστηριοποιείται επίσης σε θέματα που σχετίζονται με τη θρησκευτική ελευθερία και την ελευθερία των πεποιθήσεων.
Επιπλέον, η ΕΕ εξακολουθεί να στηρίζει έργα που σχετίζονται με τη θρησκευτική ελευθερία ή την ελευθερία των πεποιθήσεων, μεταξύ άλλων για τους χριστιανούς και τις κοινότητές τους, μέσω των γεωγραφικών και θεματικών προγραμμάτων του Μηχανισμού Γειτονίας, Ανάπτυξης και Διεθνούς Συνεργασίας — Παγκόσμια Ευρώπη (ΜΓΑΔΣ) για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία και την κοινωνία των πολιτών.