Απάντηση του κ. McGrath εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/E-10-2024-002046-ASW_EL.html

9.1.2025

Γραπτή ερώτηση

Η θρησκευτική ελευθερία προστατεύεται δυνάμει του άρθρου 10 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ. Ωστόσο, σύμφωνα με το άρθρο 51 του Χάρτη, οι διατάξεις του Χάρτη απευθύνονται στα κράτη μέλη μόνον όταν αυτά εφαρμόζουν το δίκαιο της Ένωσης. Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή δεσμεύεται να προστατεύει τους Χριστιανούς και τα μέλη άλλων θρησκευτικών ομάδων από διώξεις εντός και εκτός της ΕΕ.

Η ΕΕ έχει θεσπίσει σαφείς κανόνες για την αντιμετώπιση του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας, συμπεριλαμβανομένων των εγκλημάτων μίσους και της ρητορικής μίσους[1]. Η Επιτροπή, για να εμποδίσει και να καταπολεμήσει τη διάδοση της παράνομης ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο, συμφώνησε το 2016 με τις μεγάλες εταιρείες στον τομέα της τεχνολογίας των πληροφοριών για την καθιέρωση ενός «Κώδικα δεοντολογίας για την καταπολέμηση της παράνομης ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο»[2], ο οποίος πρόκειται να αποτελέσει κώδικα δεοντολογίας κατά την έννοια του άρθρου 45 της πράξης για τις ψηφιακές υπηρεσίες[3], στο πλαίσιο των ευρύτερων υποχρεώσεων δέουσας επιμέλειας που προβλέπονται στον εν λόγω κανονισμό και αποσκοπούν στο να αντιμετωπίσουν τη διάδοση παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο.

Η Επιτροπή έχει επίσης λάβει μέτρα για την προστασία των χώρων λατρείας. Παρότι η εφαρμογή των μέτρων ασφάλειας παραμένει πρωτίστως εθνική αρμοδιότητα, η Επιτροπή παρέχει στήριξη για τη βελτίωση της προστασίας των χώρων λατρείας, σε συνεργασία με τις θρησκευτικές κοινότητες. Η Επιτροπή παρέχει στοχευμένη χρηματοδότηση για να στηρίξει τα κράτη μέλη στις προσπάθειές τους να προστατεύσουν τους χώρους λατρείας και τις θρησκευτικές κοινότητες, κυρίως μέσω του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας. Η πρόσκληση χρηματοδότησης του 2022 παρείχε χρηματοδότηση ύψους 8,3 εκατ. EUR για την προστασία των χώρων λατρείας. Από τα πέντε έργα που ανατέθηκαν, δύο περιλάμβαναν μέλη κοινοπραξίας από την Ελλάδα, όπως υπηρεσίες επιβολής του νόμου και θρησκευτικές οργανώσεις.

  • [1] Απόφαση-πλαίσιο 2008/913/ΔΕΥ του Συμβουλίου, της 28ης Νοεμβρίου 2008, για την καταπολέμηση ορισμένων μορφών και εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας μέσω του ποινικού δικαίου.
  • [2] Στόχος του «Κώδικα δεοντολογίας για την καταπολέμηση της παράνομης ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο» είναι να ωθήσει τις πλατφόρμες να αντιδρούν γρήγορα στις ειδοποιήσεις των χρηστών που αφορούν τη ρητορική μίσους, αφαιρώντας το επίμαχο περιεχόμενο, όταν είναι αναγκαίο. Ο κώδικας αποσκοπεί επίσης στην ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των εταιρειών ΤΠ, των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών και των δημόσιων αρχών, π.χ. για την αντίκρουση της ρητορικής μίσους (για λεπτομέρειες, βλ. την εξής διεύθυνση: https://ec.europa.eu/newsroom/just/item-detail.cfm?item_id=54300).
  • [3] Κανονισμός (ΕΕ) 2022/2065 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 19ης Οκτωβρίου 2022, σχετικά με την ενιαία αγορά ψηφιακών υπηρεσιών και την τροποποίηση της οδηγίας 2000/31/ΕΚ (πράξη για τις ψηφιακές υπηρεσίες) (ΕΕ L 277 της 27.10.2022, σ. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2022/2065/oj).