Απάντηση του Ύπατου Εκπροσώπου/Αντιπροέδρου Borrell i Fontelles εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/E-10-2024-001741-ASW_EL.html
20.11.2024
Η ΕΕ έχει στρατηγικό συμφέρον για ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο και έχει καλέσει την Τουρκία να σεβαστεί πλήρως το διεθνές δίκαιο, να αποκλιμακώσει τις εντάσεις προς όφελος της περιφερειακής σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και να προαγάγει τις σχέσεις καλής γειτονίας με βιώσιμο τρόπο[1]. Η ΕΕ συνεργάζεται εκ νέου εποικοδομητικά με την Τουρκία με σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο τρόπο, με την επιφύλαξη των καθορισμένων προϋποθέσεων[2].
Η ΕΕ έλαβε δεόντως υπόψη τις πρόσφατες βελτιώσεις στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας με την προσδοκία ότι θα είναι βιώσιμες[3]. Οι ηγέτες της Ελλάδας και της Τουρκίας έχουν αξιοποιήσει τη θετική δυναμική και έχουν ενεργοποιήσει πολλαπλούς διαύλους επικοινωνίας. Από τον Φεβρουάριο του 2023, οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου έχουν μειωθεί δραστικά και δεν έχουν αναφερθεί πτήσεις πάνω από κατοικημένες περιοχές στην Ελλάδα.
Η Επιτροπή, στην έκθεσή της για τη διεύρυνση του 2024 σχετικά με την Τουρκία, επισήμανε ότι η πρόσφατη συμπερίληψη του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας» (Mavi Vatan) σε τουρκικά σχολικά εγχειρίδια αποτελεί πηγή ανησυχίας[4].
Η ΕΕ έχει καταστήσει σαφές ότι η Τουρκία πρέπει να σέβεται την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών μελών επί των χωρικών τους υδάτων και του εναέριου χώρου τους, καθώς και όλα τα κυριαρχικά τους δικαιώματα. Η ΕΕ εξακολουθεί να αναμένει από την Τουρκία να δεσμευτεί κατηγορηματικά για την ειρηνική επίλυση των διαφορών, προσφεύγοντας, εάν χρειαστεί, στο Διεθνές Δικαστήριο.
- [1] https://www.consilium.europa.eu/media/57442/2022-06-2324-euco-conclusions-en.pdf
- [2] https://neighbourhood-enlargement.ec.europa.eu/turkiye-report-2024_el
- [3] https://data.consilium.europa.eu/doc/document/ST-16707-2023-INIT/en/pdf
- [4] https://neighbourhood-enlargement.ec.europa.eu/turkiye-report-2024_el