Στην Ελλάδα, έχουν διαπιστωθεί, από την Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), πλείστες και συστηματικές παραβιάσεις του απορρήτου -πρωτίστως τηλεφωνικών- επικοινωνιών (βλ. Οδηγία 2002/58/ΕΚ και Κανονισμό 2016/679), με θύματα εκατομμύρια χρήστες.

Ενδεικτικώς, το 2020, υπεκλάπησαν τα δεδομένα δώδεκα (12), και πλέον, εκατομμυρίων χρηστών κινητής τηλεφωνίας, από «χάκερς», οι οποίοι εκμεταλλεύθηκαν την ανεπάρκεια του συστήματος ασφάλειας της COSMOTE1. Το ύψος, δε, των επιβαλλόμενων προστίμων στις υπεύθυνες εταιρίες, ως επί το πλείστον, είναι το ήσσον, οριακά αντίστοιχου του 0,08% των κερδών τους και, δη, άνευ περαιτέρω προβλεπόμενων κυρώσεων2.

Αντικείμενο, σημειωτέον, παράνομων παρακολουθήσεων, από τα κατασκοπευτικά λογισμικά Predator και Pegasus -συνδεδεμένα με την ΕΥΠ3- ήταν, μεταξύ άλλων, βουλευτές Εθνικού και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δημοσιογράφοι, δικηγόροι και κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Βάσει των ανωτέρω, ερωτάται η Επιτροπή:

  1. Σε ποιες ενέργειες έχει (ή σκοπεύει να) προβεί, προκειμένου να διασφαλιστεί αποτελεσματικά το απόρρητο των επικοινωνιών και η προστασία των προσωπικών δεδομένων στην Ελλάδα;
  2. Θεωρεί ότι η Ελλάδα έχει κάνει επαρκή βήματα προόδου για την αντιμετώπιση του ως άνω ελλείμματος;

 

1 Απόφ. υπ’ αρ. 225/2022 (ΑΔΑΕ)

2 Petition No 0449/2024 by G. F. (Greek) on the alleged violation of the confidentiality of communications in Greece

3 https://www.tanea.gr/2024/07/26/greece/skandalo-ypoklopon-o-katalogos-ton-koinon-stoxon-eyp-kai-predator/